|

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer

sed diam nonummy nibh euismod tincidunt sed diam nonummy nibh

  • pl
  • en

Wyszukiwarka

  • Katedra Inżynierii Procesowej, Spożywczej i Ekotechniki

    1. Oferta Katedry:

    • komputerowa analiza obrazu mikroskopowego;
    • komputerowa analiza obiektów makro;
    • badanie zależności efektu homogenizacji ciekłych produktów spożywczych (np. mleka,przecierowych soków owocowo–warzywnych) od ich właściwości fi zykochemicznych;
    • badanie wpływu parametrów konstrukcyjno-eksploatacyjnych urządzenia homogenizującego na efekt homogenizacji;
    • badanie oporów krojenia produktów spożywczych pochodzenia roślinnego;
    • badanie jakości produktów spożywczych;
    • oznaczanie zawartości metali ciężkich w produktach spożywczych;
    • oznaczanie zawartości siarkowodoru i amoniaku w przemysłowych gazach odpadowych;
    • określanie wskaźników fi zycznych i chemicznych w wodach powierzchniowych i w ściekach;
    • oczyszczanie biogazu z siarkowodoru i amoniaku;
    • odzyskiwanie składników użytecznych (metali) ze szlamów przemysłowych;
    • izolowanie wybranych substancji toksycznych z odpadów;
    • badanie jakości biopaliw otrzymywanych z olejów roślinnych i zwierzęcych;
    • badanie odpadów w aspekcie możliwości doboru sposobów ich wykorzystania.

    2. Szkolenia:

    • bezpieczne sposoby wykorzystania oraz unieszkodliwiania odpadów;
    • obowiązki przedsiębiorców w zakresie ochrony środowiska;
    • gospodarka wodno-ściekowa: przygotowanie wody do różnych procesów technologicznych, technologie oczyszczania ścieków przemysłowych.

    Kierownik Katedry:
    prof.dr hab. inż. Marek Opielak

    Osoba do kontaktu:
    dr inż. Halina Marczak

    tel. 081 538 42 63
    e-mail: h.marczak@pollub.pl